Meditatie via zoom

Meditatie is een sleutel: een prachtig middel om steeds opnieuw onze gedachtestromen te onderbreken en terug te keren naar onze innerlijke vrede. Want ook al voel je je nog zo opgefokt, boos of gefrustreerd: ónder dit alles bevindt zich je “Zijns-grond” en deze kun je ervaren als innerlijke vrede.

Het zijn de gedachten die onze gevoelens van onvrede vasthouden en doen voortzetten. De meeste gedachten gaan over dat wat gebeurd is (het verleden) of over wat er gaat gebeuren (de toekomst) en dit laatste kun je eigenlijk gerust ‘fantasie’ noemen, omdat de toekomst er nog niet is.

Feitelijk is het verleden er óók niet. Er is alleen het NU. Belangrijk om te beseffen dat je in het NU de toekomst creëert.

Wanneer je werkelijk in dít moment bent met je gewaarzijn, dan merk je dat daar doorgaans niet veel problemen zijn. Het zijn vooral de gedáchten óver de problemen die een rot gevoel veroorzaken. Of het is de weerstand tegen wat er is, die het lijden veroorzaakt.

Daarom oefenen wij onze geest om zich níet aan de gedachten vast te klampen en daar eindeloos in mee te gaan (met alle gevolgen van ongemak van dien) maar om deze los te laten en het NU te ervaren. Je kunt je voor stellen dat het is als een glas met modderig water (een metafoor voor een geest vol gedachten en gevoelens). Door het eenvoudigweg neer te zetten en niets te doen, zakt de modder naar de bodem en krijg je helder water: een kalme geest. Ook leren we om liefdevol te kijken naar dat wat is, a.h.w. te omarmen wat er is.

Door te oefenen, worden wij de dirigent: wij bepalen zélf wanneer de geest zich bezig houdt met gedachten over wat dan ook. En als wij rust behoeven, brengen wij onze geest tot rust. Maar dit kan natuurlijk niet bereikt worden zonder oefenen. Dit vraagt met regelmaat te oefenen en dat is voor de meeste mensen lastig om op te brengen, vooral als er geen instant goed resultaat is, of als dat niet na 3 x oefenen meteen beklijft. Vaak stoppen we met oefenen wanneer het goed met ons gaat. Echter, je hebt de oefenervaring nodig om er profijt van te hebben op de momenten dat het moeilijk gaat.

Daarom stel ik mij door de week beschikbaar om samen te trainen. Ik bied a.h.w. de discipline door van maandag tot en met vrijdag aanwezig te zijn om de meditatie te leiden. Bovendien is het effect krachtiger wanneer je gezamenlijk mediteert. En het is gewoon veel fijner om samen te mediteren.

Er zal een soort ritme zijn: Aan het begin van de week geef ik iets meer informatie vóór de meditatie begint, en zijn er verschillend soort geleide meditaties die tevens de kracht van een positieve affirmatie in zich dragen. Later in de week, zullen er meer stille meditaties zijn en is er bij aanvang 5 of 10 minuten ruimte voor vragen.

We mediteren vanaf half 8. De meeste mensen hebben dan kort daarvoor gegeten. Houd er rekening mee dat door de gefocuste en geconcentreerde ademhaling, de darmen iets geactiveerd kunnen worden en je last kunt krijgen van ongemakkelijke gasvorming. Het is daarom aan te bevelen om vroeg te eten. Óf, als dat niet kan, slechts licht te eten en ná de meditatie nog wat te eten.

Het is fijn als je in staat bent een half uurtje in kleermakerszit op een meditatie kussen te zitten, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt ook op een rechte stoel zitten. Wel is de houding van belang. Als je namelijk niet goed rechtop zit, dan gaat de zwaartekracht grote druk geven op bijvoorbeeld een ingezakte rug of nek en daar kun je last van krijgen. Dus hier zal aan het begin van de meditatie een duidelijke instructie voor gegeven worden. Verder hoef je niets te kunnen. Iedereen kan mediteren leren. Het is ook niet iets wat je moet kúnnen, maar wat je moet dóen.

Elke meditatie zal weer anders ervaren worden. De ene keer is het lastiger om te focussen dan de andere keer. Dat is helemaal prima. We zijn nu eenmaal nooit precies hetzelfde, dus zo ook de meditatie. Maar je zult geleidelijk aan wel ervaring op doen en steeds meer de effecten ervan in je dagelijks leven ondervinden.

Praktische informatie:

Ik faciliteer het mediteren tussen september en juni. Dus in de zomermaanden laat ik los. Ook neem ik de vrijheid om maximaal 2 x per maand niet beschikbaar te zijn i.v.m. eventuele andere trainingen die ik mogelijkerwijs volg. Dit kan ik niet voor een heel jaar overzien.

De bijdrage die ik vraag is: € 20 euro per maand. Voor mensen met een minimum inkomen kan in overleg een ander tarief gehanteerd worden. Je kunt later in de maand beginnen, maar het bedrag blijft hetzelfde. Er wordt geen restitutie gedaan voor de dagen dat ik (maximaal 2 x per maand) of jij er niet bent.

Elke maand krijg je ná betaling, een nieuwe link voor de zoom sessies. Je kunt per maand besluiten er mee te stoppen. Kom eens een maand mee trainen en ontdek wat dit voor je kan betekenen!

Aanmelding kan via Email: tpthierens@gmail.com

Telefoon: 06-40881919

We beginnen op 1 maart 2021